COPD

Wat is COPD?

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).
Als u COPD heeft, ademt u moeilijker omdat uw longen beschadigd zijn. U heeft minder zuurstof en dus minder energie. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden.
Uw longen kunnen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het met een tankwagen waar zo’n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen.

Chronische bronchitis of longemfyseem

COPD is een verzamelnaam voor:

Bij chronische bronchitis zijn uw bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van uw luchtpijp naar uw longen. Daardoor maakt uw lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger.

Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt. En dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

De fysiotherapeut kan u deskundig begeleiden bij het verbeteren van of op peil houden van uw conditie. Misschien vindt u het moeilijk of durft u zich niet goed in te spannen omdat u het steeds benauwd krijgt. De fysiotherapeut kan u uitleggen wat u juist wel en beter niet kunt doen. In overleg en afgestemd op uw situatie stelt de fysiotherapeut een trainingsprogramma op ter verbetering van uw conditie. Eventueel krijgt u aangepaste oefeningen voor bijvoorbeeld de ademspieren en arm- en beenspieren. Daarnaast leert u op de juiste manier te ademen en te hoesten. Doordat het zelfvertrouwen groeit, kunt u daarna ook meer gaan bewegen. Onze fysiotherapeuten met specifieke deskundigheid op het gebied van COPD begeleiden u op een verantwoorde manier naar een actievere leefstijl. Individueel of in groepsverband!!

Voor meer informatie en over de tijden waarop de COPD beweeggroepen trainen:
info@fysiotherapieschaijk.nl of 0486-461639.