Kinderfysiotherapie

 

Kinderfysiotherapie

 

Kinderfysiotherapie

Komt uw kind thuis met de woorden; "Ik word altijd als laatste gekozen bij de gym" of "Ik ben nooit op tijd klaar tijdens de schrijfles", dan zou uw kind wellicht bij een kinderfysiotherapeut in goede handen zijn.

Wat doet een kinderfysiotherapeut?

De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd op het gebied van de motoriek van kinderen van 0 tot 18 jaar en is in staat om een deskundig oordeel te geven over de problematiek van het bewegen van het kind. Het specifieke van kinderen is dat ze voortdurend veranderen door groei en ontwikkeling. De meeste kinderen ontwikkelen hun zintuigen en motoriek "vanzelf". Bij sommige kinderen is ondersteuning gewenst, omdat ze gewoon meer oefening nodig hebben of omdat ze met een beperking zo goed mogelijk uit de voeten moeten kunnen. Kinderfysiotherapie kan deze kinderen helpen zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen. 
Kinderfysiotherapie is gericht op de vaardigheden waar het kind problemen bij ondervindt. Op deze manier is het resultaat snel zichtbaar en wordt tevens geleerd hoe het kind dit bij andere problemen op kan lossen. 
Tijdens de behandeling van kinderen worden ouders/verzorgers bij het proces betrokken en indien noodzakelijk ook anderen zoals bijvoorbeeld leerkrachten. Afhankelijk van de problemen wordt in de praktijk, aan huis of op school behandeld. 

Hoe kom jij bij een kinderfysiotherapeut?

Uw kind kan door schoolarts, huisarts of  specialist verwezen worden naar een kinderfysiotherapeut. Ook de leerkracht van uw kind kan een "probleem" in de motoriek constateren en verwijzen naar een kinderfysiotherapeut.
Sinds 1 januari 2006 is het mogelijk zonder verwijzing rechtstreeks contact op te nemen met de kinderfysiotherapeut voor een screening. 
Sinds maart 2012 is het mogelijk om uw kind uitgebreid te laten testen op motoriek. De nieuwe test die aanwezig is op de praktijk is de Movement-ABC2, geschikt voor kinderen tussen de 3 en 16 jaar. Deze test laat zien of uw kind een eventuele achterstand in de motoriek heeft. 
Uw kind wordt dus eerst onderzocht en/of getest en bij een behandelindicatie wordt de behandeling gestart. 
Na een periode van training wordt de test herhaald om vooruitgang te objectiveren.

Binnen Fysiotherapie Schaijk - Herpen is Maxime Hidding werkzaam als kinderfysiotherapeut. U kunt bij Maxime terecht voor behandelingen van uw baby, kind of tiener met grove- en fijnmotorische problemen, maar ook voor vragen over uw kind of voor een screening.