Manuele therapie

Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisme binnen de fysiotherapie. Vanwege de specifieke kennis en vaardigheden van de manueeltherapeut kan hij de juiste diagnose stellen. De therapie zal zich vooral richten op klachten aan de wervelkolom, of klachten die daar mee samenhangen. Ook houdt hij zich bezig met de behandeling van pijnlijke gewrichten of het slecht kunnen bewegen van de gewrichten, armen en benen.

De manueeltherapeut houdt zich bezig met het onderzoek en de behandeling van klachten van het bewegingsapparaat: de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard kunnen gaan met het slechter kunnen bewegen van gewrichten. Vanwege zijn specifieke kennis en vaardigheden bij het stellen van de diagnose en het vaststellen van de therapie bij klachten aan de wervelkolom en die met wervelkolom samenhangen, zal de manueeltherapeut vooral binnen dit gebied werken.

Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van gewrichten verholpen of verminderd worden. De manueeltherapeut probeert de stoornis op te heffen door middel van passieve mobiliserende of manipulerende technieken, ondersteund met adviezen, bewegingstherapie en instructies.

Als er sprake is van een overbeweeglijkheid in de gewrichten kan de manueeltherapeut met specifieke trainingsadviezen de patiënt leren zijn gewrichten door middel van spieren te beheersen.

Naast het verbeteren van de functie van de gewrichten is het optimaliseren van houding en beweging in werkzaamheden, sport en hobby’s van groot belang.

Veel voorkomende klachten die door de manueeltherapeut behandeld zijn:

  • Hoofd- en nekpijn die gepaard kunnen gaan met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen
  • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • Artrose van de heup
  • Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • Bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt wordt door het bewegen van de nek
  • Kaakklachten eventueel gecombineerd met nekklachten

Manuele therapie is sinds januari 2006 direct toegankelijk. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.